AZ AKÁCMÉZ

A világ három, kevésbé kristályosodó fajtaméze közül az egyik.
Akácvirág nektárjából készítik a méhek.

A méz régóta kedvenc eledelnek számít, mivel édes íze sokakat elcsábít. Már az ókorból találunk feljegyzéseket a méz fogyasztásáról. Ám táplálkozástani hatása is jelentős, minthogy a méz természetes formájában nem csak szükséges tápanyagokat, de gyógyhatású anyagokat is tartalmaz, ezért napi fogyasztása nem csak a szükséges tápanyagbevitel egy részét biztosítja, hanem megelőzi testi problémák kialakulását.

Az akácmézről

  • 2014. év óta HUNGARICUM.
  • Az akácméz világos, sárgás, enyhén zöldes árnyalatú, lágy édes ízű.
  • Színe, íze, zamata függ az akác tájegységi elhelyezkedésétől és az időrendi nyílásától.
  • / Korai, közép, késői nyílás, Zalai, Nyírségi, Alföldi, Bakonyi és Nógrádi akácok /
  • Kiváló édesítő erejű, természetes édesítőszer.
  • Szinte Virágpormentes, allergiások is ehetik.
  • Savtartalma a többi mézhez képest alacsonyabb.
  • 100 gramm méz tartalmaz: 304 Kcal, 0,3 gramm fehérje, 82,4 gramm szénhidrát.
  • Az élelmiszer glikémiás indexe 55. Ez az érték az alacsony 0-55 közötti tartományba esik, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

Fogyasztása:

  • Önmagában, kenyérrel-vajjal, kávéba, teába, szörpökben, limonádéba, fogyasztható.
  • Sütés-főzéshez, reggelihez, müzlihez ajánlott.
  • Süteményekbe, pácoláshoz, sültekhez, italokhoz.
  • Mézes pálinkához, mézes bor készítéséhez ajánlott.
  • Fekete retekhez, tormához gyulladáscsökkentéshez, megfázáshoz

Hatásai:

  • A robinin és akacin tartalma miatt a torok, szájüreg fertőtlenítője, köhögés csillapító hatású.
  • Megfázás, köhögés, rekedtség, láz ellen jól alkalmazható.
  • Mikrobaellenes tulajdonsága van.
  • Antibakteriális fertőtlenítő, baktériumölő hatása kimagasló, antiszeptikus hatású.
  • Felső légúti megbetegedések gyógyulását elősegíti.
  • Nyálkaoldó, érzéstelenítő hatású.
  • Mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.
  • Vírusos megbetegedéseknél az immunrendszer erősítésében kiegészítő kezelésként ajánlott.
  • Májra, vesére, húgyhólyagra, hasnyálmirigyre kedvező és védő hatást gyakorol.
  • Méregtelenítő hatású. Anyagcserében aktívan részt vesz.
  • Kalcium tartalma jelentős, csonterősítő hatású.
  • Vérszegénység ellen hat. Vér és limfocita képződés, szinergiasta hatás alakul ki a méz és a szervezet között.
  • Sportolásnál tapasztalható az izom lazító képessége.
  • Kimerülést gyorsan és hatékonyan szünteti meg. Közvetlenül és azonnal pótolja az elhasznált energiát.
  • Vércukor szint szabályozásában fontos szerepe van.
  • A méz azonnal felszívódik a véráramba kerül.
  • Gyomorsav túltengés miatt emésztési zavarok ellen is ajánlott.
  • Az akácvirágból készült tea mellett az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására.
  • Idegerősítő hatású, idegrendszerre jótékony hatást fejt ki, nyugtató hatású, stresszoldó hatású.
  • / lefekvés előtt ajánlott 1 bögre langyos tejbe 1 teáskanál mézet elkeverni /
  • Szívre, szívritmusra, erekre, vérnyomásra jótékony hatást gyakorol.
  • Horzsolásra, nagyobb felületű nyílt sérülésekre, égésekre, gennyesedésekre, karbonkulusra, a hallójárat és az orr sérüléseire előnyösen használható a friss, folyékony méz. / hidrogén-peroxid tartalma miatt

Ezek a kataláz, invertin, oxidáz, reduktáz, peroxidáz, transzferáz, aszkorbisav-oxidáz és a glükóz-oxidáz. A glükóz-oxidáz már régóta a figyelem középpontjában áll, mert a szakemberek szerint ez okozza a méz antibiotikus tulajdonságait. Ez az enzim a glükózt glükönsavvá és hidrogén-peroxiddá alakítja át, az előbbi a méz savasságának kialakításában játszik szerepet, a hidrogén-peroxid pedig egy erős baktériumölő hatású anyag. A méz e tulajdonsága igen kedvező, mert a mézbe kerülő patogén baktériumok a mézben hamarosan elpusztulnak a hidrogén-peroxid hatására. A hidrogén peroxid e hatását korábban az ún. "mézpakolás" formájában sebek, gyulladások gyógyítására használták. A felsorolt enzimek mindegyike meglehetősen érzékeny a hőre, emiatt aktivitásukat csak a hőkezelésnek még ki nem tett mézben őrzik meg.